Gävle kommun

Kommunvapen för Gävle kommun
Kommunvapen för Gävle kommun


Gävle kommun är en kommun som ligger i Gävleborgs län och som vidare ligger inom landskapet Gästrikland.

Befolkning i Gävle kommun: 101255
Gävle kommun på karta (Länk till Google Maps)


Kontakta Gävle kommun:

Här samlar vi kontaktuppgifter till Gävle kommun.

Gävle kommun - hemsida: gavle.se
Telefonnummer & växel: 026-17 80 00
E-post: gavle.kommun@gavle.se


Grannkommuner till Gävle kommun

Dessa kommuner gränsar till Gävle kommun:

Söderhamn
Ockelbo
Sandviken
Heby
Tierp
Älvkarleby


Vad är Gävle kommun känt för?

Här samlar vi kontinuerligt på oss olika ting som Gävle kommun är känt för - negativt eller positivt:

 • Gevalia
 • Läkerol
 • Gefle IF
 • Brynäs IF
 • Rolf Lassgård - Skådespelare
 • Långfilmen Black Jack
 • Julbocken
 • Nicklas Bäckström - Ishockeyspelare
 • Täppas Fogelberg - Journalist och författare född i Gävle
 • Joe Hill - Fackföreningsman i USA
 • Pär Holmgren - Meteorolog
 • Thomas di Leva - Sångare
 • Cat Stevens - Sångare som delvis växte upp i Gävle
 • Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson - Dragshowartist
 • Skottdramat i Gävle 1988 - Finns som P3-dokumentär
 • FuruviksparkenVar ligger Gävle kommun?

Här ser ni kommunen på kartan:


Lediga jobb inom Gävle kommun

Inom Gävle kommun kan du jobba med många olika yrken. Allt från vårdyrken till fastighetsskötare. En kommun har ofta ett brett fält av olika anställningsformer och tjänster.

För att se vilka lediga jobb det finns att söka just nu i Gävle kommun rekommenderar vi deras lediga-jobb-sida som du finner här:
+ Lediga jobb i Gävle kommun


Skatt i Gävle kommun

Kommunalskatten i Gävle kommun är 33,77%.

Medelskatten för hela Sverige var år 2020 32,28%.

Se också kommunerna med de lägsta skatterna.

Denna skattesats hämtades från Statistiska Centralbyrån december 2020.
För att se aktuell och uppdaterad kommunalskatt så besök gärna deras webbplats: SCB.se.


Växtzon Gävle kommun

I Gävle kommun så är det dessa växtzoner som gäller:
Växtzon 4.

+ Klicka här för alla växtzoner i Sverige


Vilket elområde tillhör Gävle kommun?

Gävle kommun tillhör elprisområde 3. Inom Sverige brukar elområde 1 vara billigast och elområde 4 vara dyrast. Vissa kommuner kan dock gränsa till eller innehålla små delar av andra elområden. Listningen här gäller vilket elområde som dominerar inom Gävle kommun.

Gävle är en vacker stad som ligger i Gävleborgs län i Sverige. Med sin rika historia och kultur, pittoreska gamla stan och vackra naturområden är det en plats som definitivt är värd att besöka. Här är en liten guide som hjälper dig att planera din resa till Gävle kommun.

Sevärdheter i Gävle

Gävle Slott:

Detta slott ligger i centrala Gävle och har anor från 1500-talet. Det är öppet för allmänheten och erbjuder guidade turer, samt en fin utsikt över staden.

Gamla stan:

Gävles gamla stadskärna har bevarat många av sina gamla byggnader från 1800-talet, vilket ger en charmig atmosfär. Här finns också flera butiker, caféer och restauranger att besöka.

Furuviksparken:

En populär nöjespark som ligger utanför Gävle. Här finns åkattraktioner, djurpark och fina grönområden att njuta av.

Joe Hill Museum:

Ett museum som hyllar den legendariska fackföreningsaktivisten Joe Hill, som föddes i Gävle. Här kan du lära dig om hans liv och arv.

Hemlingby friluftsområde:

Ett stort naturområde med vackra vandringsleder, sjöar och skogspartier. Här kan du njuta av en picknick eller en dag i naturen.

Mat och dryck i Gävle:

Gävle har ett stort utbud av mat och dryck att välja mellan. Testa gärna den lokala specialiteten "Gävle-osten", som är en mjuk, mild ost. För en god middag rekommenderas Matstudio Söder. Här serveras modern nordisk mat i en avslappnad atmosfär. För en snabb lunch eller fika kan du besöka Kafé Java, som serverar goda smörgåsar och bakverk.

Shopping:

Gävle har ett stort shoppingutbud med allt från stora varuhus till små butiker. I centrum finns Gallerian Nian, som är ett populärt köpcentrum. För en mer unik shoppingupplevelse, besök gärna de små butikerna i gamla stan.

Boende:

Det finns många bra hotell att välja mellan i Gävle. Scandic CH och Elite Grand Hotel är två bra alternativ i centrala Gävle. Om du vill bo närmare naturen kan du välja att hyra en stuga i Hemlingby friluftsområde.

Transport:

Gävle är lätt att ta sig till med tåg eller buss från andra städer i Sverige. Inom staden finns ett väl utvecklat bussnät. För att ta dig till Furuviksparken eller Hemlingby friluftsområde kan du enkelt ta bussen från centrala Gävle. Sammanfattningsvis är Gävle en vacker och intressant stad som erbjuder något för alla. Med sin rika historia och vackra naturområden!

Arbetsgivare i och runt Gävle

Här följer en översikt över några av kommunens största arbetsgivare.

Gävle kommun

Gävle kommun är stadens största arbetsgivare med över 8000 anställda. Som anställd inom kommunen kan man jobba inom en rad olika yrken och områden, såsom vård och omsorg, skola och utbildning, kultur och fritid, teknik och samhällsbyggnad och mycket mer.

Gävleborgs läns landsting

Gävleborgs läns landsting är en annan stor arbetsgivare i staden med cirka 7000 anställda. Här finns möjlighet att jobba inom hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik och kultur.

Sandvik Coromant

Sandvik Coromant är ett företag som tillverkar skärande verktyg för metallbearbetning och har sitt huvudkontor i Sandviken utanför Gävle. Företaget har över 8000 anställda globalt och ett betydande antal anställda i Gävle.

Gävle hamn AB

Gävle hamn AB är en av de största hamnarna i Sverige och en viktig arbetsgivare i Gävle. Här finns möjlighet att jobba inom hamnverksamhet, godshantering, logistik och administration.

Bombardier Transportation

Bombardier Transportation är ett multinationellt företag som tillverkar järnvägsfordon och transportlösningar. Företaget har en betydande verksamhet i Gävle med cirka 600 anställda.

Övriga stora arbetsgivare i Gävle inkluderar företag som Södra Cell, BillerudKorsnäs, Preem, GE Healthcare och Länsförsäkringar Gävleborg. Det finns också ett antal mindre företag och organisationer som är betydande arbetsgivare inom olika branscher och områden.